همایش بیست و چهارمین سال رتبه بندی شرکت های برتر ایران با حضور مسئولین و مدیران ارشد شرکت های برتر کشور روز ۴ بهمن ۱۴۰۰ در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد و شرکت تکاپو صنعت نامی (اپتیم پارک) در جمع 500 شرکت برتر ایران قرار گرفت.
در این دوره شرکت های صنایع پتروشیمی خلیج فارس، بانک ملت، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت بندرعباس، سرمایه گذاری غدیر، ایران خودرو، مپنا بانک صادرات ایران و گروه گسترش نفت و گاز پارسیان بر اساس شاخص فروش به ترتیب حایز رتبه اول تا دهم شدند.
برخی از شاخصهای رتبه بندی شامل شاخص های فروش، اندازه و رشد شرکت، سودآوری و عملکرد، بهره وری، صادرات، نقدینگی، بدهی و شاخص های بازار هستند.
نتایج رتبه بندی امسال نشان می دهد که سهم صد شرکت اول از کل فروش ۸۶.۹ درصد و صد شرکت دوم ۹.۵ درصد است. صد شرکت اول ۷۱.۴ درصد از اشتغال زایی کل شرکت های برتر را سهیم هستند.
این نتایج مشخص می کند که میزان صادرات صد شرکت اول ۹۲.۵ درصد از کل صادرات پانصد شرکت برتر است. همچنین مقایسه ارزش افزوده شرکت ها با تولید ناخالص داخلی نشان می دهد ارزش افزوده ۱۰۰ شرکت اول ۱۸ درصد و ارزش افزوده ۵۰۰ شرکت ۲۰ درصد است. فروش ۱۰۰ شرکت اول ۴۵ درصد و فروش ۵۰۰ شرکت ۵۲ درصد است.
سازمان مدیریت صنعتی رتبهبندی سال 1400 شركت های برتر ایران را برای بیست و چهارمین سال متوالی تهیه نموده است. این فهرست با الهام از رسالت سازمان با فراهم نمودن آمار و اطلاعات شفاف و مفید در مورد بنگاههای اقتصادی كشور، فضای روشنتری از كسب و كار اقتصادی كشور ارایه میدهد و به مدیران، سیاستگذاران و پژوهشگران، یاری میرساند تا شناخت و درك دقیقتری از مقیاس، ساختار مالی و اقتصادی صنایع و بنگاههای اقتصادی بزرگ كشور بیابند.
در فهرست تهیه شده از 500 شركت برتر ایران، بر روی شناسایی آرایش بنگاه های بزرگ كشور در كنار یكدیگر تمركز شده است، به این دلیل كه نگاه كلان ملی در شكل گیری این فهرست مورد نظر سازمان مدیریت صنعتی بوده است. بهعبارت دیگر، از آنجایی كه رونق و ركود بزرگترین شركتهای ایران، به دلیل وجود ارتباطات گسترده پسین و پیشین به سرعت در كلیه سطوح اقتصاد كشور آثار خود را بروز خواهد داد، سازمان مدیریت صنعتی با تهیه این فهرست تلاش نموده است كه تصویری سالانه و متكی به آمارهای كمی قابل اعتماد، از چگونگی تغییرات در آرایش بنگاههای بزرگ كشور و صنایع و فعالیتهای اقتصادی مختلف در كنار یكدیگر ارائه دهد.
پویایی، تداوم و تسریع روند توسعه بنگاههای اقتصادی و در پی آن كل اقتصاد كشور در گروی شناخت كامل و صحیحی از نقاط قوت و ضعف فعالیتهای اقتصادی بنگاههای كشور است و از آنجایی كه قوت و ضعف مفاهیم نسبی هستند كه بر مبنای مقایسه استوار میباشند، در این فهرست با مقایسه صنایع و بنگاههای اقتصادی كشور با یكدیگر زمینهای فراهم میشود كه میتواند راهنمای مفیدی برای مدیران و سیاستگذاران و سرمایهگذاران باشد و منجر به تحقیقات پژوهشگران در جهت شناخت فضای كسب و كار از زوایایی تازه گردد.
هدف از رتبه بندی شرکت های برتر ایران عبارت است از “تولید اطلاعات در مورد بنگاهای اقتصادی كشور و شفاف سازی فضای کسب و کار، رتبهبندی شركتها از نظر میزان اثرگذاری در اقتصاد ملی و گسترش رقابت بین بنگاههای اقتصادی”
با هدف فوق، رتبه بندی شرکت های برتر ایران (IMI-100) تناسب بیشتری با روشهای رتبهبندی خروجیگرا (نتیجه گرا) دارد. چون شفافسازی جایگاه اقتصادی شرکتها هدفی است که مدلهای فرایندگرا نمیتوانند به آن پاسخ گویند، بهخصوص زمانی که تعیین جایگاه اقتصادی شرکتها در مقایسه با هم مطرح است، نمیتوانیم ارزیابی خود را محدود به چند شرکت خاص نماییم. افزایش تعداد شرکتها نیز استفاده از روشهای فرآیندگرا را بهعنوان کاری مداوم و سالانه غیرممکن میکند. بنابراین، فهرست شرکت های برتر ایران، فهرستی برای شناسایی جایگاه اقتصادی بنگاههای اقتصادی بر مبنای روش رتبهبندی براساس روشهای خروجیگرا است.