اولین نکته مهم برای پارکینگ تجاری، مشخص کردن تعداد محلهای پارک نسبت به ظرفیت مجموعه است. باید علاوهبر کارکنان مجموعه، تعدادی پارکینگ برای بازدیدکنندگان نیز در نظر گرفته شود و نحوه محاسبه تعداد پارکینگ تجاری با استفاده از یک فرمول انجام میشود. برای ساخت یک پارکینگ تجاری استاندارد، مهم است ارتفاع پارکینگ تجاری، میزان گردش رمپ، تهویه مناسب و تدابیر امنیتی در نظر گرفته شوند.
برای آشنایی با ضوابط پارکینگ تجاری و استانداردهای مهم برای ساخت پارکینگ مجتمعهای تجاری، فقط کافی است 5 دقیقه از وقت خود را به مطالعه این مقاله اختصاص دهید.
کفپوش پارکینگ؛ اولین استاندارد مهم برای طراحی پارکینگ تجاری
یکی از اولین استانداردهایی که باید در طراحی پارکینگ تجاری موردتوجه قرار گیرد، انتخاب کفپوش مناسب است. کفپوشهای اپوکسی و پلییورتان، به دلیل مقاومت بالا در برابر روغن، بنزین و سایر مواد شیمیایی که ممکن است کف پارکینگ ریخته شود، بهترین گزینهها هستند.
این نوع کفپوشها در برابر سایش ناشی از تردد بالای ماشینها در پارکینگهای تجاری، مقاومت مطلوبی دارند. مقاومت در برابر سایشها باعث میشود زیبایی کفپوش پارکینگ در مدت زمان طولانیتری حفظ شود. هنگام طراحی پارکینگهای تجاری باید نحوه محاسبه تعداد پارکینگها با دقت انجام شود تا مغایرتی بین متراژ و تعداد محلهای پارک نباشد. البته این چالشها فقط در پارکینگهای معمولی سرپوشیده وجود دارد و معمولا پارکینگهای مکانیزه از جمله پارکینگ روتاری این مشکلات را ندارد.
ارتفاع پارکینگ تجاری؛ سقف پارکینگ باید چه ارتفاعی داشته باشد؟
براساس ضوابط ساخت پارکینگ در ایران، ارتفاع استاندارد برای پارکینگهای مسکونی که فضایی تجاری را نیز در بر میگیرند، باید حداقل ۲.۴۰ متر و حداکثر ۳ متر باشد. این ابعاد برای تسهیل دسترسی و تردد ایمن خودروها در نظر گرفته شده است.
همچنین، در مکانهایی که پارکینگ فقط تجاری است، میتوان ارتفاع را تا ۳.۵ متر افزایش داد. ارتفاع 3.5 متری سقف این امکان را فراهم میآورد تا خودروهای بزرگتر مانند ونها و مینیبوسها نیز بهراحتی در پارکینگ تجاری جابهجا شوند. نهتنها در پارکینگهای معمولی تجاری، بلکه در پارکینگ مکانیزه پازلی نیز ارتفاع مشخصی برای قرارگیری ماشینهای سواری در نظر گرفته شده است.
تدابیر امنیت در پارکینگ تجاری؛ از دوربینها تا راهبندهای بازویی
استفاده از دوربینهای مداربسته و راهبندهای بازویی از جمله تدابیر امنیتی مهمی است که در پارکینگهای تجاری استفاده میشود. دوربینهای مداربسته برای زمانهایی که سرقت در پارکینگ رخ داده باشد، بسیار کاربردی هستند. از طرفی راهبندهای بازویی به عنوان موانع فیزیکی عمل میکنند که تردد و جریان ترافیک را کنترل خواهند کرد.
با استفاده از راهبندها از ورود خودروهای غیرمجاز جلوگیری میشود. نصب این تجهیزات در راستای رعایت ضوابط پارکینگ تجاری نهتنها امنیت را تضمین میکند، بلکه مدیریت ورود خروجها با دقت بیشتری انجام میشود. البته علاوهبر پارکینگهای تجاری، انواع پارکینگ مکانیزه و آسانسوری نیز به سیستمهای کنترل ورود و خروج مجهز هستند. در نظر داشته باشید قیمت پارکینگ اسانسوری نسبت به تعداد طبقات و ظرفیت پارکینگ، متغیر است.
سیستم اعتباری و معمولی؛ برای کنترل مدت زمان حضور خودروها در پارکینگ
در پارکینگهای تجاری استفاده از سیستمهای اعتباری به کنترل دقیق مدت زمان حضور خودروها کمک میکند. این سیستمها در دو حالت نیمه اتوماتیک و کاملا اتوماتیک در دسترس هستند که مدل نیمه اتوماتیک به یک اپراتور نیاز دارد.
در سیستم نیمه اتوماتیک اپراتور اطلاعات خودرو و شخص را ثبت و کارت تردد صادر میکند. در حالت اتوماتیک، دستگاه بهصورت خودکار به وسیله پلاکخوان خودرو، اطلاعات را ثبت و قبض پارکینگ صادر میکند. استفاده از این تکنولوژیها در راستای رعایت ضوابط پارکینگ تجاری در بخش امنیت، اهمیت ویژهای دارد.
تاسیسات تهویه پارکینگ باید کاملا استاندارد و بهروز باشد
براساس ضوابط پارکینگ تجاری، سیستم تهویه باید قادر به جذب هوای تازه و خارجسازی هوای آلوده ناشی از دود و گاز اگزوز خودروها باشد. این سیستمها شامل فنها، کانالها و دستگاههای تهویه مکانیکی میشوند که هوای داخل پارکینگ را بهصورت مداوم تهویه میکنند. استفاده از سیستمهای تهویه مطبوع نهتنها دما و رطوبت را در سطح استاندارد نگه میدارد، بلکه مانع ایجاد عوامل حریق و آتشزا میشود.
پیادهسازی یک سیستم تهویه کاربردی و بهروز نسبت به ساختار پارکینگ، اصلیترین عامل در حفظ استانداردهای ایمنی و بهداشت در پارکینگهای تجاری است. ناگفته نماند سیستم تهویه نهتنها برای پارکینگهای تجاری سرپوشیده، بلکه در پارکینگهای مکانیزه بزرگ نیز استفاده میشود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تهویه پارکینگ مکانیزه، مطالعه مقاله «پارکینگ مکانیزه چیست» مفید خواهد بود.
رعایت استاندارد رمپ پارکینگها؛ یکی از نکات ضوابط پارکینگ تجاری
طبق ضوابط و قوانین شهرداری، عرض رمپ باید متناسب با تعداد واحدهای پارکینگ در نظر گرفته شود. بهعنوان مثال، اگر تعداد واحدهای پارکینگ بیش از ۲۵ واحد باشد، عرض رمپ باید حداقل ۵ متر باشد. شیب رمپها برای پارکینگهای خصوصی نباید از ۱۵ درصد و برای پارکینگهای عمومی از ۱۲ درصد بیشتر باشد. شعاع گردش مناسب نیز برای رمپهای با عرض ۵ متر حداقل طول باید ۷.۲۵ متر در نظر گرفته شود. رعایت این نکات، زمینهساز تردد در پارکینگ تجاری بدون خطر و با کاهش احتمال تصادف است.
در نظر گرفتن استانداردها و ضوابط؛ نکتهای مهم برای طراحی پارکینگ تجاری
درصورتیکه ضوابط پارکینگ تجاری رعایت نشوند، احتمال تصادف خودروها بهدلیل رمپ نامناسب یا فضای حرکتی غیر استاندارد، افزایش پیدا میکند. توجه داشته باشید نحوه محاسبه تعداد پارکینگ تجاری باید مطابق متراژ زمین و فضای کافی برای هر خودرو طراحی شود. در این مقاله از مجله اپتیم، 6 مورد از مهمترین ضوابط ساخت پارکینگ تجاری در ساختمان مسکونی و تجاری را بررسی کردیم. شما چه نکته دیگری برای طراحی پارکینگ تجاری میدانید؟ شما میتوانید نظرات و نکات خود را از طریق کامنتهای همین مقاله با ما و سایر خوانندگان مجله اپتیم به اشتراک بگذارید.